Siirry pääsisältöön

Jäniksen paistia

Sittenkun pää, etujalat ja rinta ovat eroitetut, pannaan jänis vähäksi ajaksi veteen, jonka perästä maha avataan ja sisuskalut otetaan ulos; nyljetään sitten ja silavoidaan.

Nyt pannaan se sitruuni-viilujen, punalaukan, suolan ja vähäisen veden kanssa paistinpannuun, ja lopuksi valetaan viiliä ja leipäjauhetta riputellaan päälle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsän-otuksen paistia

Kappale metsän-otusta, hyvin siivottu ja jonkun aikaa vedessä pidetty, silavoidaan ja paistetaan pannussa. Maidon päällistä, voita ja rasvaa hämmennetään päälle valeltavaksi; jos liemi tulee kovin sakeata, valetaan kiehuvaa vettä sekaan. Noin kolmen-viiden tiiman perästä se on valmisna. Sitten sopii riputella jauhennettua leipää päälle. Metsän-otusta käypi myös pitää muutamia päiviä etikassa, johon on pantu sitruuni-viiluja, scharlotan-laukkaa, neilikoita suolaa ja laakerinlehtiä, jolloin sitä myös samalla höystevedellä valellaan.

Keitettyä porsasta

Lihavasta porsaasta, joka on hyvästi teurastettu ja kaltattu, leikataan pää pois ja porsas halkaistaan. Kumpikin puolisko leikataan somiksi kappaleiksi, neliskulmaisiksi taikka pitkänomaisiksi, ja jalat erilleen. Nämä kaikki pannaan kylmään veteen pariksi tiimaksi, että veri valuisi erilleen, jonka perästä niitä puristellaan ja pannaan, nahka alaspäin, kastrullin vedessä ja suolassa kiehumaan. Kiehumaan ruvetessa kuoritaan vesi, jonka perästä siihen viskataan kokonaisia ryytipippureita ja neljä laakerinlehteä. Porsas ei kärsi kauan kiehua. Kappaleet lasketaan vadille, sama puoli alaspäin kuin kiehuessakin. Liemi siivilöidään siilivaatteen läpi. Liemen jähmettyä asetetaan kappaleet sillä puolella ylöspäin, joka ennen oli alaspäin. Porsas syödään marjoneesi-soosin taikka etikan kanssa.